Het belang van de ontwikkeling van de motorische coördinatie bij peuters en kleuters


Een goede ontwikkeling van het coördinatievermogen is voor peuters en kleuters van groot belang.

Een aantal concrete argumenten hiervoor delen we hier:

·         Verantwoord en gecontroleerd bewegen op (zeer) jonge leeftijd is van essentieel belang voor het rijpingsproces van de hersenen.
·         Een goede coördinatie bevordert het leerproces van specifieke nieuwe motorische vaardigheden. De kinderen leren het leren.
·         Het voldoende oefenen/aanleren van alle bewegingskenmerken, maakt het mogelijk om later extreem moeilijke bewegingen beter en makkelijker te leren en toe te passen.
·         Met een goede coördinatie zal men beter en sneller functioneren bij trainingsprocessen en effectiever komen tot een goede algemene fysieke conditie (bestrijden van obesitas).
·         Niets geeft meer stimulans dan plezier en succes bij bewegen. Het verschaft de peuters en kleuters de competentie als voorwaarde om verder te willen gaan met bewegen en sportbeoefening.

 

Beweegdiploma

Bovengenoemde inleiding en feiten en cijfers zijn de reden geweest om te starten met het Beweegdiploma. Een beweegprogramma voor 2-6 jarigen waarbij plezier in bewegen en het op de juiste manier aanleren van motorische vaardigheden centraal staat.

De lessen van het Beweegdiploma zijn ingericht volgens een aantal principes. Hierdoor zijn de bewegingen die jonge kinderen leren geen ‘kunstje’ op zich die ze maar op één manier kunnen uitvoeren. In de lessen leren de kinderen namelijk de beweging die ze geleerd hebben te verdiepen en uit te breiden. Dit is nodig om de kwaliteit van bewegen te verbeteren. Zo leggen we een belangrijke basis voor de ontwikkeling van het jonge kind.

We kiezen binnen het beweegprogramma duidelijk voor de aanpak via de bewegingskenmerken ofwel voor het leren van kwalitatief goed bewegen. De concrete doelen bij het bewegingsonderwijs aan peuters en kleuters zijn de kwaliteitskenmerken (bewegingskenmerken) van het bewegen, waarmee we de beide (algemene) doelstellingen beogen te realiseren.

Deze site maakt mogelijk gebruik van cookies. Door de website te gebruiken stemt u hiermee in.
Ok