Gezonde school

OBS De Springplank zorgt voor actieve en gezonde leerlingen

Als ‘gezonde school’ zorgen we voor actieve en gezonde leerlingen, een veilige schoolomgeving, een fris klimaat én hebben we aandacht voor de persoonlijke en sociale ontwikkeling van de leerlingen. Dit vinden wij belangrijk, omdat het allemaal bijdraagt aan een gezondere leefstijl, betere schoolprestaties en minder schooluitval.Gezonde School is een samenwerking tussen diverse landelijke organisaties. Wilt u meer weten over (het vignet) Gezonde School? Kijk dan op www.gezondeschool.nl

Onze leerlingen voelen zich fijn op school

Onze school heeft bovendien speciale aandacht voor welbevinden en veiligheid. Hiervoor zetten we de volgende activiteiten in:

• Er zijn duidelijke schoolregels die zichtbaar in de school hangen.
• De school beschikt over diverse protocollen, zoals het gedragsprotocol en het anti-pestprotocol.
• Het hele jaar door wordt structureel aandacht besteed aan lessen sociale vaardigheid.
• Iedere week wordt er in iedere klas een les gegeven uit KWINK en-of  Heppie Leven.
• Wij volgen de persoonlijke ontwikkeling van al onze leerlingen.
• Onze ouders worden bij bovenstaande activiteiten actief betrokken.

Gezonde voeding

We willen gezond eten op school voor iedereen makkelijk maken, om zo bij te dragen aan een goede ontwikkeling van de kinderen. Samen met ouders zorgen we voor gezond eten en drinken tijdens de ochtendpauze en de lunch. Trakteren doen we zo gezond mogelijk. Er is ruimte om individuele afspraken te maken bij een allergie, dieet of een bepaalde (geloofs)overtuiging.

Eten in de ochtendpauze

Kinderen mogen voor de ochtendpauze fruit – groente en drinken meenemen. Op maandag, dinsdag en woensdag is fruit eten verplicht (dus geen koeken meegeven). Een boterham met gezond beleg mag wel. Op donderdag en vrijdag is een gezonde koek toegestaan. Alle groepen eten en drinken in de klas, terwijl de leerkracht voorleest.

Koolzuurhoudende- en energiedrankjes, chips, snoep, chocoladekoeken e.d. zijn niet toegestaan. De kinderen krijgen deze “slechte pauzehap” mee terug naar huis.

Eten tijdens de overblijf
De kinderen eten dagelijks een gezonde lunch.

Drinken
Kinderen drinken tijdens de ochtendpauze en de lunch water. We vragen ouders geen limonade, frisdranken, sportdranken en vruchtensappen mee te geven omdat ze erg veel suiker bevatten.

Traktaties
Kinderen krijgen per schooljaar al gauw 30 traktaties. Dat mag ook, want jarig zijn is feest! Maar bij ons op school vragen we ouders wel om de traktaties klein te houden en niet te calorierijk te maken.

Aantal eetmomenten
Het is belangrijk dat een kind niet vaker dan 4 keer per dag iets tussendoor eet. Dit helpt mee om op het juiste gewicht te blijven. Bovendien voorkomt het tandbederf.

Overige pijlers

  • Elk schooljaar besteden we aandacht aan gezonde voeding in onze lessen. Hiervoor gebruiken wij verschillende lespakketten.
  • We laten de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) een gezondheidsonderzoek uitvoeren in groep 2 en groep 7.
  • We wijzen ouders met kinderen die onder- of overgewicht hebben op gespecialiseerde trajecten.
  • We houden ouders betrokken door bijvoorbeeld regelmatig een bericht over gezonde voeding in onze nieuwsbrief te plaatsen.
  • Op onze school is altijd voor iedereen kraanwater beschikbaar.